Dilema
O intrebare care framanta pe cei care vor sa stie mai mult despre trasul cu prastia si care nu se multumesc cu prima prastie care e de cumparat la taraba, in general de unica folosinta.
Raspunsul este foarte simplu: depinde de ce vrei sa faci cu prastia, de felul in care tragi, de proiectilele utilizate.
Indiferent de ce vei alege, cel mai important lucru este calitatea materialului si modul de atasare. Degeaba prastia e dotata cu un super elastic, daca acesta se va ciupi de o furca prost slefuita, si invers, degeaba ai un cadru perfect neted, daca un elastic imbatranit sau “copt” de la soare nu te va lasa sa te bucuri decat de vreo trei trageri.
Mentionam ca dupa un numar mare de trageri, ne obisnuim cu ceea ce folosim, asa ca dilema benzi elastice versus tuburi este una aproape nefondata.
Si totusi…?
Expertii in domeniu, de data asta nu savantii britanici , ne recomanda benzile pentru o tinta mai buna si tuburile elastice pentru mai multe trageri, acestea din urma fiind mai rezistente.
Se poate merge si mai mult cu stiinta; pentru a obtine o viteza mai mare benzile se taie mai groase la furca si se lasa mai putin groase la limba prastiei. De exemplu daca la furca avem o grosime de 3cm, la limba de piele vom avea 2cm. Prastierii cu experienta au calculat ca aceasta taietura trapezoidala propulseaza proiectilul cu o viteza mai mare decat o banda de 3cm la aceeasi lungime. Este unul din misterele inca nerezolvate ale omenirii. Serios. Eu unul las benzile paralele, nu am observat diferente.
Daca vrem o prastie de vanatoare, care sa doboare o pasare sau o rozatoare, probabil ca vom alege tuburi sau benzi Linatex groase, care pot propulsa cu precizie o piatra grea. Efectul este devastator, desi viteza este mai mica; proiectilul greu lansat din tuburi va distruge tesuturi si rupe inclusiv oasele la impact, sobolan kaput.
Un pescar va alege pentru prastia lui de nadire tuburi de grosime medie, care sa poata lansa usor si fara prea mare precizie nada pentru peste, pe distante de cca 50-70m.
Un prastier lunetist va folosi benzi subtiri suprapuse si bile de otel sau plumb si o limba de piele ingusta, pentru viteza foarte mare de lansare.
Un prastier care vrea sa se recreeze va folosi o banda de 2cm, versatila,usor de intins si cu durata relativ mare de viata.
Tu ce ai alege?
Eu as alege pentru inceput fara sa clipesc o banda Linatex lata de 15cm, usor de intins pentru un adult, rezistenta si cu putere rezonabila.
Variații pe aceeasi tema:
Elasticul de prastie mai subtire revine la forma initiala cu o viteza mai mare, deci lansand proiectilul mai rapid, dar are viata scurta si nu poate impinge proiectile grele.
Exista posibilitatea suprapunerii a doua sau trei benzi, metoda este des utilizata. Nu conteaza totusi daca folosim o banda lata de 4cm sau daca suprapunem doua benzi de 2cm, avantajele sunt pur estetice in favoarea benzilor suprapuse.
In aceeasi maniera se pot dubla si tuburile, daca sunt prea subtiri.
DILEALA TOTALA
Cand eram mici trageam din prastii cu elastic de la chiloti, prins in cadru de sarma indoita. Proiectilele erau scoabe din sarma sau ace indoite. Puteti sa va imaginati asa ceva? Ne distram si noi cum puteam, fara tablete sau smartphoane.
Benzile elastice clasice din Epoca de aur, anii 70′-80′, erau benzile de prindere de la mastile de gaze aduse acasa de tati nostri, sau aproape la fel de bune erau camerele de cauciuc de la bicicleta, sau daca se se spargea vreo minge de fotbal, se decupau benzi din camerea acesteaia.
Daca vreti sa trageti neaparat cu prastia si vreti sa fiti inventivi, folositi in loc de benzi prezervative ( evident neutilizate) sau baloane din acelea lungi din care se fac figurine. Surprinzator, acest tip de benzi vor functiona foarte bine la prastie. Elasticitatea este cuvantul cheie. Nu sunt de neglijat nici elasticele de birotica de legat teancurile de bani, daca sunt de calitate buna.